Nostrodamus

Nostrodamus

Jövendölés a CEU-ügy kimenetelére

2017. április 07. - Nostrodamus

Kedveseim!

Miután néhány nap pontossággal megjövendöltem Schmitt Pál lemondását, majd két nappal az amerikai elnökválasztás előtt Donald Trump megválasztását is, bátorkodom ismét jóslásba bocsátkozni, most a CEU-ügy kapcsán.

A magyar és nemzetközi sajtóban különféle spekulációk, lehetséges forgatókönyvek jelentek meg az ügy kimenetelére vonatkozóan, de általában egy cikken belül legalább öt lehetséges forgatókönyvet felvázolva.

Szeretném tehát közzétenni az egyetlen lehetséges megoldását a történetnek, még mielőtt Áder János köztárasasági elnök megvétózza azt.

Mert ez fog történni, de némi "fiomítással": 

Először is úgy gondolom, hogy ez talán még ma, éprilis 7-én, pénteken bekövetkezik, és nem várja meg feltétlenül a legutolsó lehetséges napot, tehát április tizedikét, hétfőt. De a jóslás elsősorban nem az időpontra vonatkozik.

Meg fogja vétózni, hiszen a Fidesznek, a kormánynak és neki egyáltalán nem hiányzik a CEU megszűnése, még a létjogosultságát és státuszát érintő komolyabb viták sem. Hiszen az egész akció nem erről szólt, hanem a Fidesz szavazóinak enyhén fogyatkozó száma miatt volt szükség szükség egy ilyen ügyre. Mások is megmondták már, és tényleg így van, hogy az ellenségkeresés és -találás, a felháborodás gerjesztése (teljesen mindegy, hogy mi ellen), a napi politika tematizálása és mederben tartása volt csak a cél, mint ahogyan sokszor máskor is. 

Ellenfelei is tudják, de sokszor elfelejtik, hogy Orbán okos ember. Most nem arról beszélünk, hogy mire használja az eszét, szimplán csak arról, hogy okos és ravasz. Mindenki érzi, tudja, hogy elsősorban a hatalom megtartása és az ún. nép elbutítása,fanatizálása, és a népnek saját érdekében való felhasználása a célja, hogy adott esetben még olyasmiben is támogassák, amiben eredendően nem akarták.

Ha pedig ez így van, akkor Orbánnak egyáltalán nem érdeke, hogy a fél világot magára haragítsa, és hogy potnciális szavazóit elidegenítse magától. Természetesen Áderrel elutasíttatja a törvényt (ehhez neki nem kell direkt kézivezérlés, mindenki tudja a dolgát, ez az Orbán-rendszer egyik sajátossága). Célját már régen elérte, hiszen az elmúlt héten mindenki csak sorosozott (ehhez képest a nem sorosozók szava igen halk volt a tömegben), mindenki kikelt az "igazságtalanságok" ellen, és a Fidesz-médiában a leginkompetensebb megszólalók is tudták, hogy hogyan kell kommunista hálózatépítésről, egyetemi ügyekről, az egyetemi rangsorok nevetségességéről stb. nyilatkozni.

Maga a CEU ellehetetlenítése nem volt cél, hiszen a CEU-ra szüksége volt és lehet még Orbánnak, amikor a CEU az állami propaganda része, a nemzeti büszkeség egyik tárgya kellett, ill. kell legyen, 

Az események ugyan nem teljesen számításai szerrint alakultak, hiszen a felháborodás kicsit (de csak kicsit) kezdett már túl hangos lenni és medréből kilépni, és paradox módon ezzel megnőtt a veszélye annak, hogy csak előre menekülhessen, és hogy ugyan nem akarta, de kénytelen lesz végigcsinálni az egész történet. Tehát a túl hangos tüntetések és a nemzetközi tiltakozás inkább csak csökkenti az esélyét annak, hogy a mesterterv, a csendes kihátrálás úgy sikerüljön, ahogyan az eredetileg eltervezte. De azért természetesen ki fog hátrálni. És azért inkább még ma, mint hétfőn, mert ezzel beelőzheti a vasárnapra meghirdetett tüntetést és a várható további tiltakozások beérkezését. 

Áder pedig a számára rendelkezése álló két lehetőség közül - Alkotmánybírósághoz továbbítás VAGY módosításra/visszavonásra küldés a Parlamentnek - az utóbbit fogja választani, hiszen az Orbán embereivel kibélelt Alkotmánybíróság is tudott már meglepetéseket okozni, és az első lehetőség amúgy sem illik bele a tervbe.

A legvalószínűbb, vagy inkább: az egyetlen lehetséges forgatókönyv tehát az, hogy az elnöki vétó után egy módosított, nagyon felpuhított javaslat azért át fog menni a törvényhozáson, de ebbe már bevonják a CEU rektorát is, aki kénytelen-kelletlen bele fog menni ebbe, hiszen céljaként a CEU megmaradását és Budapesten maradását deklarálta. Az állami média pedig ekkor már nem nagyon fog foglalkozni az üggyel, a nemzetközi sajtó kénytelen lesz lenyelni, hogy Orbán megvezette őket, nem tudják a továbbiakban kis diktátorként beállítani (pedig milyen jól belejöttek, és persze jogosan), sőt, szoft-demokrata válik belőle; a tüntetőknek nem lesz miért tüntetni, és ezzel a további, más témában való tüntetések vitorlájából is kifogja Orbán a szelet, legalább is egy időre.

Összefoglalva:

- Áder visszaküldi a törvényjavaslatot,

- azt később, módosított formában, elfogadja,

- de nem a tiltakozások miatt, hanem azok ellenére.

 

Kelt. Budapesten, 2017. április 7, déli 12 óra 8 perckor

Nostrodamus

A bejegyzés trackback címe:

https://nostrodamus.blog.hu/api/trackback/id/tr3112407765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2017.04.08. 00:31:53

Ugyanezt éreztem én is ma egész nap (nem éjféltől számítva).
Valami hasonló forgatókönyv lesz ebből, nem lehet érdeke a kormánynak ez a harc huzamosabb ideig, szerintem vasárnap egy jó nagy tüntetés után Áder vissza fogja küldeni, és mindenki happy lesz megint.

Giuseppe Caldi 2017.04.08. 01:41:40

Ahogy az élelmiszerek csomagolására is ráírják az összetevőket, úgy most rátok is ki lesz írva a gazdáitok neve. Mi a gond?

Giuseppe Caldi 2017.04.08. 01:42:15

@Giuseppe Caldi: Ezt kurvára nem ide akartam. Lehet törölni.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.04.08. 04:01:57

1. Áder vétója semmin nem változtat, tehát vétó után ugyanebben a formában megy át.

2. Egy dolog változtathat ezen, ha az amerikai kormány kiáll mellette.

3. tünti egyáltalán nem számít, voltak 5000en gyakorlatilag mindenki külföldi diák, pont leszarós

4. de a CEU vagy a KEE marad és megfelel az új törvénynek, ahogy a ma beadott civil sorosszervezetek is maradnak de megfelelnek az új törvénynek

felső határ nincs 2017.04.08. 04:12:49

1. hát azt a részt buktad, hogy Áder vétóz, mert nem vétózott, de ha fog is akkor is csak azért hogy úgy nézzen ki mintha lenne Elnök

Én is úgy látom, hogy a CEUnak semmi esélye hogy úgy müködjön mint eddig.

A külföldi tudományos élet és a tünti leszarós.

Az Európai Néppárt semmit sem tesz, a rektor meg azt mondta, hogy elmegy az elnökig is, elment 1 hete de a kutya sem fogadta.

Szóval erről ennyit, azt fogja csinálni a CEU ami a tv-ben van vagy megy a faszba, de valószínübb hogy berománulnak.

Marty Mcfly 2017.04.08. 06:40:01

Az egesz Ader megvedeserol szolt ez teljesen nyilvanvalo. Miutan visszadobja a torvenyjavaslatot, a fidesz telepumpalhatja a mediat, hogy "no lam, ugye-ugye, megis mukodik a demokracia, es a koztarsasagi elnok mennyire fuggetlen"... ...

gmihaly621 2017.04.08. 07:20:15

A péntek már nem jött be. A tüntit pedig a fene nagy demokrácia ékes bizonyítékaként is lehet tálalni.

Brumm Brumi 2017.04.08. 07:39:28

"köztárasasági elnök megvétózza azt.

Mert ez fog történni, de némi "fiomítással":

Először is úgy gondolom, hogy ez talán még ma, éprilis 7-én, "

Néha nem árt ellenőrzés alá vetni, hogy mi kerül ki, ha már kényszeresen kell ceuzni...

Brumm Brumi 2017.04.08. 07:41:05

Amúgy meg:

Nostrodamus 1 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2017.04.07. óta tag.
--

Muhaha

Jakab.gipsz 2017.04.08. 08:02:12

Magyar országot szerencsénkre nem jósok (habár nagyon szeretnék ) és nem géniuszok irányítják ( habár ők is nagyon szeretnék), hanem egy demokratikusan megválasztott kormány, az utcaára cipelt csőcseléknek (jó öltözött, csillog a hajuk ) pedig egyenlőre kuss van.

Lajos Csánó 2017.04.08. 08:41:39

Szerintem az alkotmány bírósághoz utalja a törvényt! Ez az ő és Orbán érdeke!

sőőtnagyonis 2017.04.08. 08:55:47

Egy valódi puccs lesz a válasz arra ami idáig történt.
Ha a fiftymasz minden nap megpuccsolja a társadalmat, egyszer ők is be fogják kapni a kékerest, ami a torkukon akad!
süti beállítások módosítása